Versnellingsbak


Audi S5 V8

Met een handgeschakelde versnellingsbak selecteert de bestuurder alle versnellingen handmatig met zowel een beweegbaar versnellingspook en een door de bestuurder bediende koppeling. Dit type versnellingsbak heeft tegenwoordig 5 of 6 vooruit versnellingen en een achteruit versnelling. De vooruit versnellingen zijn altijd gesynchroniseerde, wat betreft de achteruit versnelling deze kan zowel gesynchroniseerd of niet gesynchroniseerd zijn.

Wat betreft de configuratie van motor en versnellingsbak zijn er diverse mogelijkheden, de meest voorkomende worden hier besproken. De versnellingsbak kan bedoeld zijn voor achterwielaandrijving, voorwielaandrijving, of vierwielaandrijving(4WD). Bij achterwielaandrijving wordt de motor in de lengte van de auto geplaatst, terwijl bij voorwielaandrijving kan de motor in de lengte of dwars geplaatst zijn. Bij voorwiel aandrijving met dwars geplaatst motor zit de versnellingsbak tussen de motor en de linkse of rechtse wiel (afbeelding 1).

Bij voorwiel aandrijving met in de lengte geplaatst motor zit de versnellingsbak midden achter de motor tussen de voorwielen (afbeelding 2).

Bij achterwiel aandrijving met motor in de lengte wordt de versnellingsbak midden achter de motor geplaatst en via een aandrijfas verbonden met de achter differentiaal (afbeelding 3).

VW Sharon Audi A6 2.5 TDI Bmw 318 TDS

Versnellingsbakken die bedoeld zijn voor voorwielaandrijving hebben verder nog een ingebouwde differentiaal, terwijl bij achterwiel aandrijving is de differentiaal los geplaatst tussen de achterwielen. De differentiaal zorgt ervoor dat de wielen onafhankelijk van elkaar kunnen draaien bij het nemen van een bocht omdat de omtrek snelheid van het binnenste wiel dan kleiner is. De differentiaal is met de wielen verbonden via aandrijf assen. Verder zijn er nog auto’s met motor en versnellingsbak tussen de achterwielen geplaatst.

In de moderne auto techniek zijn de tandwielen van de versnellingsbak uitgevoerd met schuine vertanding waardoor het geluid dat een versnellingsbak produceert aanzienlijk minder wordt. Bij sommige types zijn de achteruit tandwielen nog met rechte vertanding en dat geluidsverschil hoor je dan ook goed tijdens het achteruit rijden.

Over Ons

Carrec Versnellingsbak Revisie is opgericht in 1988 en is in de afgelopen 30 jaar uitgegroeid tot versnellingsbak revisie specialist op het gebied van handgeschakelde versnellingsbakken.

Versnellingsbak Problemen

Versnellingsbak Modificatie

Versnellingsbakken

Versnellingsbak Revisie Kosten

Linkpartners

Onze Websites

www.carrec-versnellingsbak-revisie.nl

www.versnellingsbak-revisie-carrec.be

www.versnellingsbak-revisie.com

Versnellingsbak Specialist

Vanzelfsprekend mag iedereen zich als versnellingsbak specialist of revisie specialist uitgeven, maar er is meer nodig om de moderne transmissie techniek te begrijpen. Dit vereist behoorlijk wat jaren evaring, een goed inzicht in de versnellingsbak onderdelen en de juiste gereedschappen. Zelfs een klein versnellingsbak reparatie eist gedegen kennis. Na meer dan 30 jaar ervaring heeft Carrec Versnellingsbak Revisie de kwalificatie specialist verdiend.

Contact

 • Telefoon:
  00-31-475494155
 • Mobiele Telefoon:
  00-31-654756120
 • Email:
  carrec@hotmail.nl
 • Adres:
  Geenraderweg 14 A
  6095 AR, Baexem
  Nederland